Docententraining


Hoe trigger je je leerlingen tot echt nadenken? Hoe daag je ze uit om naar elkaar én naar hun eigen opmerkingen te luisteren? Hoe schep je de voorwaarden voor concentratie, verwondering, diepgang en creativiteit? Steeds meer scholen omarmen het coöperatief gesprek: een nieuwe, vragende dialoogvorm waarbij deelnemers hun eigen gelijk en dat van anderen onderzoeken naar aanleiding van een brandende kwestie. Het is een sympathieke en krachtige manier om authentiek en kritisch te leren reflecteren en spreken. In deze training leer je zo’n gesprek te voeren en te begeleiden en verken je de toepassingsmogelijkheden.

Voor de theorie en werkvormen wordt gebruikgemaakt van het boek ‘Leve de vraag! Het coöperatieve gesprek in theorie en praktijk’ van Wouter Colpaert. De deelnemers ontvangen dit naslagwerk.

Locatie
Op schoollocatie. Elders in overleg

Aantal deelnemers
Max 10, min 3

Inhoud

1e bijeenkomst (3u.)

  •  Je maakt kennis met de theoretische achtergrond van het coöperatieve gesprek.

  •  Je oefent de basisprincipes van het coöperatieve gesprek en krijgt inzicht in de functies van de onderdelen van het coöperatieve gesprek. 

  • Je maakt kennis met enkele toepassingen van het coöperatieve gesprek in het klaslokaal: klasse-gesprek, coöperatief debat (‘cobat’), coöperatieve brainstorm.

2e bijeenkomst (3u.)

  • Je leert welke kenmerken een goede casus, vraag, reactie en afsluiting hebben. 

  • Je maakt kennis met de vraagcirkel, de drijvende kracht en structuur van het coöperatieve gesprek. 

  • Je oefent met luisteren en interrumperen aan de hand van de vraagcirkel; zo krijg je inzicht in de rol van de gespreksleider. 

  • Je maakt kennis met enkele toepassingen in het klaslokaal: hoe je een discussie kunt ombuigen tot een constructief en reflectief gesprek, sterke onderzoeksvragen kunt formuleren voor profielwerkstuk, ...

3e bijeenkomst  (3u.)

  • Je deelt je ervaringen met het coöperatieve gesprek in je eigen lespraktijk. 

  • Je laat een kort fragment van een eigen (video)opname zien van een toepassing van het coöperatieve gesprek waar je tevreden over was, of juist niet.

  • Je oefent met de rol van gespreksleider. 

  • Je maakt kennis met het coöperatieve gesprek als intervisievorm. 

  • Je leert hoe je de verschillende onderdelen van het gesprek ook los functioneel kunt inzetten.

Resultaat
Na deze training kun je een coöperatief gesprek in verschillende varianten begeleiden.

Je hebt ervaren dat het coöperatieve gesprek kan bijdragen aan een attitudeverandering; de deelnemers merken dat een vragende houding veel meer inzichten oplevert dan het bevechten van het eigen gelijk.

Daarnaast heb je een beeld van wat nog meer mogelijk is met deze methode: coöperatief denken biedt handvatten voor een motiverende en activerende didactiek waarbij de interactie van de leerlingen onderling en met de docent aanwijsbare synergie oplevert. Dat maakt het niet alleen geschikt om groeps- en leerprocessen te sturen, maar ook om inhoudelijk stappen te zetten. 

Kosten
2640 excl Btw