Mutual Gains Approach

Gesprekken worden nogal eens gegijzeld door bange vermoedens: de gesprekspartner heeft een agenda, een belang, een vooroordeel. Dat bepaalt het luisteren en beperkt de mogelijkheden om vrij van gedachten te wisselen en tot een gedragen mening te komen.
Er is een gespreksvorm waarin die vermoedens niet spelen: het coöperatieve gesprek. Over deze nieuwe gesprekstechniek en de toepassingsmogelijkheden vertellen Marty Barneveld, Wouter Colpaert, Loes Janssen en Mare Roelfsema. Inschrijven kan nog, gratis: https://lnkd.in/eBV9EfZK

Binnen het coöperatieve gesprek onderzoeken de deelnemers 'vanzelf' de overwegingen van de ander en die van henzelf. Deze geweldloze gesprekstechniek ontstond binnen het VO als reactie op een debatklimaat waarin veel beweerd en weinig geluisterd wordt en reflectie en nuance ontbreken. De opbrengst reikt een paar passen verder. Coöperatieve gesprekken vergroten het perspectief en begrip van de deelnemers, leveren verbinding op door de inzet van kritische empathie en bewegen weg van het denken in zekerheden.
Wat je daar precies aan hebt, ook buiten het onderwijs? Luister maandagavond vanaf 19.30 uur mee!

Burgerschapsonderwijs en kritisch denken

Waar raken lekker diep lezen, burgerschapsonderwijs en kritisch denken elkaar? In een coöperatief gesprek, natuurlijk. Dat lieten de leerlingen van havo-3 en vwo-3 van het Descart zien in de theaterzaal van Bibliotheek Utrecht. Zij voerden prachtig meanderende, coöperatieve gesprekken over digitaal samenleven.
In de aanloop hadden de leerlingen zes jeugdromans gelezen waarin dit thema een rol speelt. Hun docenten Regine Bots en Femke Barrance introduceerden de vragen. Denk je dat de digitale samenleving mensen aanmoedigt om zichzelf te veranderen, wilden ze bijvoorbeeld weten.
Carolien Krikhaar, consulent voortgezet onderwijs bij Bibliotheek Utrecht, haalde het coöperatieve gesprek naar haar bieb!

Van Abbedebat!

Misschien wel belangrijker dan ooit: kritisch en empathisch luisteren naar je eigen beweringen en die van anderen. Je visie verbreden en de draad uit het labyrint van je eigen veronderstellingen en aannames vinden. Dinsdag 7 mei laten de leerlingen van 8 middelbare scholen zien dat het kan, in het VanAbbedebat. Zij voeren coöperatieve gesprekken die dit keer geagendeerd worden door onder anderen burgemeester Jeroen Dijsselbloem, Thijs Middeldorp van de AmbassadevandeNoordzee, auteur Jantijn Anema , filosofe Mare Roelfsema en Robin Vermathen van de TU/e. Heel veel zin in!

Proza in de klas

Al pratend en redenerend inzichten opdoen over literatuur. Renate Van Keulen wijst in haar hoofdstuk Proza in de klas, opgenomen in het onlangs verschenen handboek vakdidactiek 'Vaardig met vakinhoud', op de mogelijkheid om coöperatief denken in te zetten bij het prozaonderwijs. Haar motief: deze gesprekstechniek helpt om na te denken over literatuur, jezelf en de wereld om je heen. Met als belangrijkste bijvangst: je leert beter onder woorden te brengen wat je denkt en voelt.
Ik voeg daar graag iets aan toe: leerlingen leren om authentiek te denken, hun eigen veronderstellingen en die van anderen te onderzoeken.

Lang leve de vraag!

We hebben het vaak moeten horen: ‘Wanneer is dat boek er nou?’
Het is dan ook een enorm plezier te kunnen zeggen dat het er is!

‘Lang leve de vraag!’, zo heet het.
Bestellen? Klik hier.

Het is een boek geworden dat zowel tegemoetkomt aan de nieuwsgierigen die meer willen weten over de achtergrond van het coöperatieve gesprek, als aan de doeners die de weg willen gaan naar de praktijk ervan.

De overtuiging achter dit boek: spreken begint met luisteren; het persoonlijke en het andere conflicteren niet, maar tellen op.

Dat het een bijdrage mag zijn aan een zinvolle gesprekscultuur.



Boek in aantocht!

Het lag al vaak op onze lippen: ‘Een boek’. Eerst zeiden we dan nog: ‘Dat zou wel vet zijn’.
Toen werd het: ‘Work in progress’. En nu kunnen we zeggen: ‘Komt er aan, het gaat deze maand naar de drukker!’

Wouter