Van Abbedebat - 8ste editie
Ja, het gaat weer gebeuren: het Van Abbedebat! De datum is vastgesteld op donderdag 8 mei 2025. Je kan weer inschrijven!
Goed naar elkaar luisteren, een rondje om je eigen veronderstellingen en ideeën lopen, je eigen mening even uitstellen: allemaal waarden die belangrijker lijken dan ooit. Complottheorieën groeien en bloeien, en in het meningencircus lijken termen als verbinding, bruggen slaan niet meer voor te komen. Reden genoeg om ons dit jaar opnieuw sterk te maken voor het Van Abbedebat, het enige scholierendebat waarin de leerlingen niet tegen maar mét elkaar spreken.
Door wie
Het Van Abbedebat wordt georganiseerd door Bureau Drijfpunt in samenwerking met het Van Abbemuseum.
Voor wie
Voor alle havo- en vwo-scholieren vanaf klas 4 die vragen durven te stellen en geen genoegen nemen met snelle antwoorden. Je kunt meedoen met een team van zes leerlingen. Twee reserves zijn wenselijk. Een of twee begeleidende docenten zijn vereist.
Wat
Het Van Abbedebat is een wedstrijd in spreken, luisteren en denken. De deelnemers verdiepen zich in maatschappelijke, politieke, culturele en filosofische vragen. De deelnemers hoeven zich inhoudelijk niet voor te bereiden.
Kosten
Het Van Abbedebat wordt gesponsord door vereniging Ons Middelbaar Onderwijs en het Van Abbemuseum. Deelname is gratis.
Publiek
Ouders en andere fans mogen komen luisteren. Ze kunnen vragen om toegelaten te worden tot het debattoernooi; voor een bezoek aan het museum betalen ze entree.
Wanneer
Het Van Abbedebat vindt dit jaar plaats op 8 mei 2025
Waar
Het Van Abbedebat vindt plaats in het Van Abbemuseum, te midden van duizenden vierkanten meters inspiratie.
Adres: Bilderdijklaan 10, Eindhoven
Met auto, fiets en trein
Parkeren in de buurt van het Van Abbemuseum is niet gratis. De dichtstbijzijnde parkeergarage is te vinden op het Stadhuisplein.
Wie met de trein komt, kan het laatste stukje in ongeveer tien minuten lopen.
Wie met de fiets komt: bij de Heuvelgalerie is een gratis, bewaakte stalling. Vanaf deze stalling naar het Van Abbe is het hooguit vijf minuten lopen.
Hoe
De twee teams voeren per ronde drie gesprekken: een klassiek debat van 4 minuten en twee cobats van elk 10 minuten - voor uitleg over het cobat, klik hier.
Ieder cobat start met een gastspreker: een bekende of onbekende Nederlander die een vraagstelling inleidt met een kort, inspirerend verhaal. Soms zullen ze daarbij gebruikmaken van een element uit de actuele tentoonstelling in het Van Abbemuseum. Onnodig te vertellen dat de vraagstelling steeds een interessante en actuele kwestie is.
Zodra de teams weten over welke kwestie ze zich gaan buigen, kiezen ze vier deelnemers; deze gaan het cobat voeren. Hun opdracht: samen zoveel mogelijk inzicht bevechten. Daarbij maken ze gebruik van elkaars reacties en vragen. Een cobat is dan ook een wedstrijd waarin je heel goed moet luisteren, naar jezelf en anderen en waarin je niet tegen maar met elkaar strijdt. De winnaar is het team dat in de gezamenlijke zoektocht naar nieuwe vragen en antwoorden de scherpste bijdrage heeft geleverd.
Elk cobat wordt afgesloten met een drijfpunt: ieder team schuift een spreker naar voren die onder woorden brengt wat er in het cobat aan hoop en vrees te horen is geweest.